Uspešno učešće Sare Mirković na prvom Festivalu vizuelnih umetnosti 2021 u Novom Pazaru

Na nagradnom konkursu Festivala vizuelnih umetnosti 2021 u Novom Pazaru u okviru kategorije MODNA ILUSTRACIJA Sara Mirković, učenica IV razreda Obrazovnog profila tehničar dizajna tekstila, osvojila je prvo mesto.

Prema propozicijama konkursa, Sara je napisala obrazloženje svog rada koje glasi:

„Tema „Ravnopravnost“ inspirisala me da rad baziram na istraživanju društvenog pokreta „Body positivity movement“ koji je usmeren na prihvatanje svih tela, bez obzira na oblik, boju kože, pol i fizičke sposobnosti. U skladu sa tim, povezala sam modnu ilustraciju sa vizuelnim doživljajem statue „Vilendorfske venere“, koja potiče još iz paleolitskog doba. Oblik njene spoljne forme, odnosi glatkih i teksturiranih površina inspirisali su me da predstavim model koji omogućava slobodu izbora, bez isticanja opšteprihvaćenih ideala lepote koji se nameću.
Osnovna spoljna forma modela haljine je sečena ispod grudi i postupno se širi do kraja prekrivajući stopala, kako bi se stvorio utisak da smo zaštićeni od bilo kakve kategorizacije. Slojevitost i otvorenost haljine u predelu grudi, visoki čvrsti okovratnik kao i predimenzionirani rukavi, predstavljaju celinu kojom metaforično objašnjavam da ravnopravnost podrazumeva prihvatanje različitosti i uvažavnje drugih.
U praktičnoj realizaciji model bi se izveo kombinovanjem punijih (težih) prirodnih – mat tkanina u donjem delu, dok bi se za grudni deo, okovratnik i rukave koristila šantung svila neprovidna, čvrsto tkana i neujednačene strukture. Rubni delovi rukava, okovratnika i centralni deo haljine bi bili akcentovani upotrebom svile sa izraženijim sjajem. Osim toga, tekstura u donjem delu haljine bi bila dodatno naglašena došivanjem perli različitih veličina."


Konkursom u okviru prvog Festivala vizuelnih umetnosti 2021 u Novom Pazaru predviđen je takmičarski deo u tri kategorije: plakat, fotografija i modna ilustracija za učenike srednjih škola u Srbiji i regionu. Za sve tri kategorije tema konkursa je bila „Ravnopravnosti, mir i građansko pravo”.

Za prvo mesto predviđena je nagrada od 8000 dinara, za drugo 5000 dinara, a za treće mesto 3000 dinara.
Organizatori konkursa su se posebno zahvalili Školi za dizajn Bogdan Šuput iz Novog Sada, Umetničkoj školi iz Niša, Školi primenjenih umetnosti iz Šapca, Umetničkoj školi iz Užica, SOU Gorče Petrov iz Prilepa, Severna Makedonija kao i SOU Niko Nestor iz Struge, Severna Makedonija, njihovim učenicima i mentorima, za podršku i veliki broj radova sa kojima su u svim kategorijama učestvovali na konkursu Festivala.
Nadam se da će sledeće godine biti veći odziv učenika iz naše škole.
Sve čestitke Sari na sjajnom uspehu!