Multimedijalna izložba „O varvarima, genijima i nadljudima”

Multimedijalna izložba „O varvarima, genijima i nadljudima” otvorena je 16.11. u 19 časova i trajaće do 20.11. 2021. u Društvenom centru Krov, Kraljice Marije 47. Povod za izložbu je rođendan Ljubomira Micića (1895. – 1971.)

Avangardni umetnik,filozof, kritičar, Ljubomir Micić u februaru 1921. pokrenuo je časopis Zenit – internacionalnu reviju za umetnost i kulturu, koji je do 1923. izlazio u Zagrebu, a do 1926. nastavio da izlazi u Beogradu.

Glavne teme časopisa Zenit i zenitizma su - antiratna propaganda, snažna kritika društveno -političkih zbivanja, tradicionalnih religioznih i malograđanskih vrednosti. Povratak izvornom ili necivilizovanom svetu za mnoge umetnike og vremena označava oslobađanje, suprotstavljanje dekadentnom Zapadu.

Na izložbi će biti izloženi stripovi i animacije učenika Škole za dizajn, inspirisani tekstovima iz časopisa Zenit. Kroz stripsku narativnu formu oni približavaju publici kompleksne poruke i ideje koje se provlače kroz časopis Zenit. Kroz izbor tema i način pripovedanja i likovni izraz, oni daju lični komentar.

Izložba je deo istraživanja slobodne multidisciplinarne grupe okupljene oko projekta „Sto godina Zenita“ koji je pokrenuo Centar za vizuelnu antropologiju u saradnji sa Društvenim centrom Krov i Školom za dizajn, u Beogradu.


https://drive.google.com/drive/folders/1HkpKShr_IzZ9G5bSmHy6EYyT5aRxpajd?usp=sharing